Аналітичне та експериментальне визначення температурних параметрів робочої рідини регульованого об’ємного гідроприводу машин - Михалюк , М.; Шолудько , Я.; Бабич , М.; Гуменюк , Р. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Розглянуто гідросистему сучасного навантажувача JCB 4CX Sitemaster Pro. Встановлено вплив температури робочої рідини на потужність гідравлічного приводу в цілому та його залежність від технічного стану елементів гідравлічної системи. Проведені розрахунки та дослідження показали, що теоретично нові насоси, які мають експлуатаційний знос, мають різну раціональну температуру робочої рідини. Проведено аналіз проблем підвищення ефективності потужності маніпулятивного гідроприводу і мехатронних систем, а також гідравлічного приводу сільськогосподарської техніки, транспортних засобів, дорожньо-будівельної техніки та вантажопідйомного обладнання, що працює у важких умовах експлуатації. Розглянуть перспективні напрями вдосконалення існуючих та створення нових взірців і моделей силового гідроприводу вищезазначених систем, установок, машин та обладнання. Розглянуті способи підвищення ККД регульованого об’ємного гідравлічного приводу з використанням кількох об’ємних гідромоторів. Проведені дослідження показують, що втрата тиску в нагнітальній магістралі від насоса до входу в гідромотор повинна бути мінімальною. Запропонований метод побудови кривих сталої гідромотора, використання якого дає уявлення про значення витрати і максимального тиску, що розвивається насосним агрегатом. Пропонуються методи зниження енергії: значення параметрів потоку повинні бути підібрані максимально наближеними до значень подачі насосного агрегату. У разі конструктивної складності необхідно зменшити втрати енергії на дроселювання за рахунок використання регуляторів витрати і клапанів тиску.