Дослідження фізико-механічних властивостей плодів яблук сорту Гала - Гошко, З.; Буртак , В.; Магац, М.; Левчук , О.; Кохана, Т. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2025)
Стаття присвячена дослідженню фізико-механічних властивостей плодів яблук, які слід враховувати в їх післязбиральному обробітку, адже надалі всі плоди піддаються механічній дії: очищенню, транс портуванню, сортуванню, зберіганню, переробці тощо. Проєктування та розрахунок обладнання для здійснення механічних операцій неможливі без знання технологічних властивостей плоду (розмірно-масових показників, міцності, зусилля різання). Значення зусилля різання плодів необхідно знати для встановлення оптимальних та раціональних параметрів робочих органів, що забезпечують подрібнення плодів, а також у проєктуванні машин та апаратів переробної промисловості. Виконання поставлених завдань передбачає розробку програми експериментальних досліджень, зокрема з визначення фізико-механічних властивостей плодів яблук сорту Гала, що добре зарекомендували себе в Україні і добре культивуються в західних областях: - масових і розмірних показників; - щільності плодів; - зусилля різання плодів. Були проведені дослідження, здійснено аналіз отриманих результатів експериментальних досліджень та побудовано на їх основі експериментальні криві. Можна зробити такі висновки щодо плодів яблук сорту Гала: - діаметр d мін= 57 мм, d макс= 80 мм, d ср= 63 мм, Vкоеф. варіац.= 7 %; - маса m мін= 95 г, m макс= 150 г, m ср= 115 г, Vкоеф. варіац.= 6,7 %; - об’єм V мін= 100 см3, V макс= 165 см3, V ср= 129 см3, Vкоеф. варіац.= 4,6 %; - щільність gмін= 0,39 г/см3, gмакс= 0,54 г/см3, gср= 0,46 г/см3, Vкоеф. варіац.= 4,7 %; - зусилля різання Р мін= 125 Н, Р макс= 210 Н, Р ср= 163 Н, Vкоеф. варіац.= 4,3 %; - питомий опір різанню q мін= 1,31 Н/см, q макс= 2,09 Н/см, q ср= 1,69 Н/см, Vкоеф. варіац.= 5,6 %. Отримані результати свідчать, що діапазон коливань значень за розмірно-масовими показниками плодів яблук сорту Гала незначний, а значення коефіцієнта варіації не перевищує 10 %.