ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВІБРАЦІЙНИХ КОНВЕЄРІВ - Коруняк, П.; Баранович, С.; Власюк, І. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
Висока ефективність сучасного виробництва неможлива без правильно організованої і надійної роботи засобів виробничого транспорту, який забезпечує переміщення сировини, напівфабрикатів між технологічним обладнанням та об’єктами, а також відходів виробництва. Відомі засоби переміщення вантажів, як правило, мають односторонню дію. Тому завданням інженерів-конструкторів є модернізація і вдосконалення існуючих транспортувальних машин та створення нових. Виконання поставленого завдання сприяє підвищенню коефіцієнта корисної дії використання транспортних засобів, оскільки вони можуть застосовуватись не лише для виконання їх основної операції – транспортування, а й для допоміжних технологічних операції, таких як сушіння, живлення, сепарування, дозування тощо. До найефективніших транспортувальних засобів, на нашу думку, можна зарахувати вібраційні транспортувальні машини, в яких переміщення вантажів здійснюється не в результаті їх сумісного руху з транспортувальним органом, а внаслідок забезпечення вібрації останнього. Існує ряд типів вібраційних конвеєрів та способів надання робочому органу спрямованих коливань. У роботі запропоновано варіант конструкції віброконвеєрів зі суміщеними центрами мас, які працюють у відривному режимі. Запропоновані конструкції конвеєра передбачають можливість регулювання кута та зміни напряму нахилу пружної підвіски, що дозволяє змінювати напрям руху вантажу під час транспортування його в технологічному процесі. Таке виконання забезпечує широке й ефективне застосування обладнання в різних галузях виробництва та технологічних процесах. Використання такого типу обладнання забезпечує мінімальне споживання енергії, спрощує процеси технологічних налаштувань та підготовки обладнання до роботи.