МЕТОДИКА І РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЕНЕРГООЩАДНОГО ВІБРАЦІЙНОГО ДОЗАТОРА СИПКИХ КОРМІВ - Хімка, С.; Гошко, М.; Дробот, І.; Сиротюк, В. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
Огляд теорій дозування дав змогу запропонувати схему і конструкцію вібраційного дозатора, робочий орган якого виконаний у вигляді конуса, що встановлений у нижній частині живильного бункера, на стрижні. Робочий орган у статичному режимі перекриває вихідну горловину і запобігає вільному витіканню корму. Під час урухомлення робочого органа за допомогою електромагнітного вібратора і постійного магніту подача буде здійснюватися за рахунок зміни фізико-механічних властивостей, а саме за рахунок зменшення коефіцієнта внутрішнього тертя. Метою досліджень є підтвердження адекватності результатів теоретичних досліджень порівнянням параметрів коливань, отриманих теоретичним способом. Для проведення досліджень вібраційного дискового дозатора ми розробили експериментальну установку, на якій передбачено наявність засобів регулювання, вимірювання, реєстрації, передачі, обробки та зберігання інформації. Установка охоплює апаратну складову і програмне забезпечення. Вірогідність результатів теоретичних досліджень, зокрема подачі дозатора, порівнювали з експериментально отриманою подачею зі заданими значеннями параметрів і режимів роботи, відхилення експериментально отриманих значень подачі від теоретичних не перевищують вимог, допустимих на точність дозування. Визначено вагомості факторів, що впливають на подачу дозатора, з використанням методики відсівного експерименту. З діаграми рівня значущості факторів, виділених методом випадкового балансу за критерієм Стьюдента, видно, що фактори х1, х2 та х4 (відповідно круговий зазор, утворений горловиною бункера і робочим органом, амплітуда коливань і кут внутрішнього тертя корму) є значущими з 95 %-вою вірогідністю. Вплив решти факторів малозначущий. Рівняння регресії в розкодованому вигляді дозволяє розрахунковим способом налаштувати подачу дозування комбікормів вібраційним дозатором за вибору значень розглянутих факторів, які лежать в області експерименту. На основі рівняння регресії побудовано поверхні відгуку залежності, близькі до лінійних, з яких видно, що за збільшення факторів збільшується подача і навпаки.