АНАЛІЗ УСТАЛЕНОГО ГАРМОНІЧНОГО ЕЛЕКТРИЧНОГО СКІН-ЕФЕКТУ В ОБХІД КРИВИХ ЕМДЕ - Чабан, В.; Герман, А. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
У статті розглянуто наукову проблему врахування електричного скін-ефекту в пазах обмотки ротора короткозамкнутих асинхронних двигунів як основних виконавчих пристроїв в енергетичних системах агропромислового комплексу. Оскільки в таких двигунах явище електричного скін-ефекту виконує безпосередні робочі функції, то воно повинно бути враховане у відповідних математичних моделях з високою точністю. Всебічний аналіз показав, що це можна зробити лише на підставі теорії квазістаціонарного елек-тромагнетного поля, бо поняття теорії електричних кіл, такі як резистор та індуктивність, втрачають фізичний зміст. У роботі подано загальне розв’язання проблеми, а заодно завужене до випадку, коли фізичний процес збуджується гармонічною електромагнетною хвилею – заструмленого провідника синусоїдальним струмом. В останньому випадку Ф. Емде зумів розв’язати задачу аналітично, виходячи з енергії електромагнетного поля. Але розв’язок при цьому має настільки складний вигляд, що його запропонувати стало можливим лише в графічному вигляді. У той час як наш, одержаний за значенням вектора напруженості електричного поля на поверхні провідника, виражається простою гіперболічною функцією. А це спрощує аналіз до найпростішого.