МІКРОСТРУКТУРА ПРОВОДІВ ВНУТРІШНІХ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ, ЯКІ ПОБУВАЛИ В УМОВАХ ПОЖЕЖІ - Гудим, В.; Кузін, О.; Назаровець, О. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2018)
Статистичні дані причин виникнення пожеж, які відбулися впродовж останніх років, показують, що електропроводи є одним із найпоширеніших джерел загоряння, оскільки приблизно 61 % усіх пожеж, пов'язаних з електроустановками промислового та побутового призначення, виникає від кабельно-провідникових виробів. Найчастіше в процесі здійснення пожежно-технічних експертиз під час виявлення провідників зі слідами оплавлення висувається версія про їх причетність до виникнення пожежі. Проте ці оплавлення можуть утворитися і в процесі розвитку пожежі. Тому залишається актуальним питання визначення першопричини виникнення пожежі. З метою максимально наблизити умови проведення експериментальних досліджень до реальних застосовувалися різні способи нагрівання: відкритий вогонь (модельне вогнище), коротке замикання (струмові навантаження за допомогою зварювального трансформатора), конвективне нагрівання приховано прокладених провідників (муфельна піч). У статті досліджуються зміни в мікроструктурі алюмінієвих та мідних провідників внутрішніх електричних мереж під час дії на них електричного струму (коротке замикання), відкритого полум’я та нагрівання у муфельній печі. Розглянуто властивості й структуру алюмінію та міді. Мідь є кристалічним матеріалом, тобто характеризується тривимірною періодичністю в розташуванні атомів. При цьому конкретне розташування атомів і відстані між ними різні для різних металів, сукупність атомів утворює кристалічну ґратку. Проведено експерименти різних режимів нагрівання провідників електричних мереж. На основі локального рентгеноспектрального аналізу сформовані залежності вмісту кисню та показано відмінності в мікроструктурі провідників залежно від режиму нагрівання. Наведені результати дають змогу підвищити достовірність встановлення причин виникнення пожеж.