ДОСЛІДЖЕННЯ ПНЕВМОСТРУМИННИХ ВИСІВНИХ АПАРАТІВ ДИСКРЕТНОЇ ДІЇ ДЛЯ ШВИДКІСНОЇ СІВБИ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СИСТЕМІ ЗЕМЛЕРОБСТВА - Аулін, П.; Панков, А.; Щеглов, А. (Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія «Агроінженерні дослідження», 2023)
Пошук нових можливостей для підвищення ефективності процесу сівби є актуальним завданням. Для покращання якості роботи, зниження енергоємності та матеріаломісткості посівних машин, а також їх модернізації необхідне застосування нових технічних і технологічних рішень, заснованих на сучасних досягненнях науки і техніки. Останнім часом у сівбі просапних культур існує тенденція підвищення продуктивності збільшенням робочих швидкостей руху сівалок понад 12 км/год, що реалізується застосуванням у них індивідуальних електричних приводів, зокрема для висівних апаратів. Встановлено, що нові можливості у створенні надійних, простих в обслуговуванні і недорогих пристроїв для механізації виробничих процесів, у тому числі й для сівби, а також побудови систем автоматичного управління у сільському господарстві з'явилися з використанням елементної бази струминної пневмоавтоматики (пневмоніки). У представлених дослідженнях розглянуто застосування елементів пневмоструминної техніки під час розробки висівних пристроїв для пунктирної сівби. Лабораторні та виробничі випробування показали високу якість розподілу насіння на сівбі (точність інтервалів у розробленого і серійного апаратів відповідно становить: для насіння цукрових буряків – 100 і 83 %, для насіння соняшнику – 100 і 85 %). За час досліджень у розробленому апараті, на відміну від серійного, не спостерігалося ушкоджень посівного матеріалу, що підвищує схожість насіння. Висів є стійким, а нерівномірність формування вихідного потоку по апаратах і між апаратами була не більш ніж 2 % для розробленого і 3 % для серійного висівних апаратів, що відповідає агротехнічним вимогам до сівалок пунктирної сівби.